10.7.15

Once



-Once-
Dir: John Carney
-2006-


Kulaklarımın pasının silindiği filmleri öyle seviyorum ki! Böyle filmlerin ardından, soundtrack albümlerini defalarca bilgisayardan dinleyip, daha sonra telefonuma atıp, yatmadan önce tekrar tekrar üstünden geçiyorum. Başlıktan anlaşıldığı üzere 2006 yapımı Once filmini izledim. Bu filmi lisedeyken, korsan film satan bir cd ciden alıp, koşarak eve gelip dvd ye  koyup, görüntü kalitesinin kötülüğü karşısında ve eksik altyazısıyla, ( o zamanlar ingilizcemin yerlerde olduğunu düşünürsek) izleyemeden kapattığım bir film olmuştu. Yıllar sonra aklıma tekrar gelip, indireyim dedim, iyiki de izlemişim!
Filmi kısaca özetlemek gerekirsek.. İrlanda'da bir adam gündüzleri elektrik süpürgesi tamir edip, akşamları sokakta gitar çalıp söylerek hayatını geçindirmektedir. Şarkısını çaldığı bir akşam sokak satıcılığı yapan Markéta kendini dinlemekten alı koyamaz ve sonrasında sohbete başlarlar.


Sohbetlerinde, müzik hakkında konuşacakları oldukça fazladır. Glen'in yaptığı diğer besteleri merak eden Markéta ise dinlediklerini çok beğenir. Fakat Glen kötü zamanlar geçirmektedir, doğrusu aşk acısı çekmektedir. Bu şarkılarına da yansır, ve eski kız arkadaşını görebilmek için kayıt yapıp, Londra'ya gitmeye karar verir. Yapacağı kayıtta Markéta'nın rolü oldukça büyüktür. Kısıtlı imkanlarla, piyanoda çalıp Glen'e eşlik ederek, harika bir iş çıkarırlar. 



Bizede bu güzel filmin müziklerinin tadını çıkarmak kalıyor. Ben en sevdiklerimi alttaki linklerde paylaştım. Umarım sizinde hoşunuza gider!

Markéta Irglova'nın "If You Want Me" bu şarkı uzun süre benle olacak galiba.

Buradaki Glen Hansard'ın çığlıkları, beni kendisinin gerçekten yaptığı diğer albümlerini dinletmeye teşvik etti. Meğer adamın gerçekten sağlam şarkıları varmış!

Not: Uzun bir zaman önce gene John Carney'in yönettiği "Begin Again" 'i izlemiş ve oldukça beğenmiştim. Müzikle iç içe olan filmleri seviyorsanız, diğer bir önerim de Begin Again'i listenize almanız. Once'ın etkisi geçtiğinde, en kısa zamanda onun hakkında da bir yazı yazmak istiyorum.
Mutlu günler!

2 yorum:

  1. Bu yaz If You Want Me öyle güzel bir anıyla bütünleşti ki, benim için sonsuz bir anlamı oldu... Filmi çok merak ediyorum ama izlemeyeceğim uzunca bir süre.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende filmi izledikten sonra, uzun süre dinlediğim bir şarkı oldu if you want me. Filmde çok başarılı, ben çok sevdim*

      Sil