27.4.16

Soluklanmak İçin 5 Kısa Kitap Önerisi

Merhabalar,
Sıklıkla konusunun ya da anlatımının ağır olduğunu düşündüğüm bir kitaba başlamadan önce; hem sayfa sayısı az olan, hem de beni çok yormayacak olan öykü kitaplarını okumayı çok seviyorum. Böylece hem biraz soluklanmış oluyor, hem de gözümü korkutan kitaplara biraz daha rahat başlamış oluyorum. Bu vesileyle okuyup beğendiğim, sizinde mutlaka beğeneceğinizi düşündüğüm kitapların 5 tanesi için ufak bir liste yaptım.

"Amok Koşucusu" - Stefan Zweig 
Stefan Zweig'in anlatımına, karakterlerinin psikolojik betimlemedeki başarısına gerçekten hayranım. Yazar, kitabı soluklanmak için bir kenara koymanızı istemiyor, bir oturuşta bitirmeniz için elinden geleni yapıyor.
Ben kapakta da gördüğünüz üzere Zeplin Kitap yayınevinden çıkan baskısını okumuştum. İçinde 4 adet sürükleyici öykü bulunuyor. Özellikle kitaba ismini veren Amok Koşucusu benim favorim oldu.



"Palto" - Nikolay Vasilyeviç Gogol
Sıradan, kimsenin saygı göstermediği bir devlet memuru olan Akakiy Akayiveç, Petersburg'un soğuk havasında paltosunun ısıtmayıp eskidiğini fark eder ve yenisini alamayacak durumda olduğu için terziye yama yaptırmak için gider. Terzinin tamir edilemeyecek kadar eskidiğini söylemesi üzerine yeni palto alabilmek için para biriktirmeye başlar. Yeni paltosunun dikim sürecini beklerken hayatında ilk defa bu mutlu olduğunu hisseder.

"Fareler ve İnsanlar" - John Steinbeck
İki mevsimlik tarım işçisi olan George ve aklı dengesi yerinde olmayan cüssesi büyük Lennie'nin kalplere dokunan dostluğunu anlatıyor Fareler ve İnsanlar. Bu iki dostun hayatta tek istedikleri şey kendi topraklarına sahip olmak, kendi ektiklerini yemek ve özgür olmak.. Bu amaçla para kazanıp biriktirmek için gittikleri çiftlikte, başlarına gelen olaylara şahit oluyoruz.



"İnsan Neyle Yaşar?" - L.N. Tolstoy
Tolstoy'un bu eseri 6 kısa öyküden oluşuyor. Öykülerin hepside öğüt verici ve ders çıkarıcı. Özellikle insan ilişkileri, inanç ve sevgi temaları üzerinde anlatmak istediğini net bir şekilde anlatıyor yazar. Uzun zamandır Tolstoy okumak istiyor, fakat kitapların kalınlığını aklıma getirdikçe vazgeçiyordum. Bu kitapla esas okumak istediklerime geçiş yapabileceğim.


"Anne, Baba ve Diğer Ölümcül Şeyler" - Yalçın Tosun
Gözüm kapalı önerebileceğim bir öykücü Yalçın Tosun. Bütün kitaplarını severek okumuşumdur, ancak Anne, Baba ve Diğer Ölümcül Şeyler isimli öykü kitabı beni derinden etkilemiştir. Anlatımı duru ve bir o kadar duygu yoğunluğu yüksek öyküleri barındırmakta. Mutlaka tavsiyemdir!






Benim soluklanmak için seçtiğim kitaplar bunlardı, sizlerin tavsiyelerinizi de bir o kadar merak ediyorum, paylaşırsanız çok sevinirim.
Mutlu Günler*

6 yorum:

  1. yalçın tosun bilmiyom bi bakıyim. baksanaaa, nette var bak yaz gugıla, radyo tiyatrosu gogol palto, dinleseneee, sesli kitap gibi ve nefis yaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet deep radyo tiyatroları çok güzel. zweig çok severim ayrıca kayra:)

      Sil
    2. Yaa dinledim çok güzelmiş, radyo tiyatrosunun bu işinden sizin sayenizde haberdar oldum, daha bir sürü eser varmış dinlemem gereken, çok sevdim, çok teşekkür ederim sevgili deep ve gürültü :)

      Sil
  2. Palto ile Fareler ve İnsanlar'ı okumuştum. ikisi de beğendiğim kitaplar. Amok Koşucusu'nu okumadım ama Zweig yazdıysa okunur. Elimde bir Kadının Yaşamından 24 Saat var. Onu da bu listeye ekleyebiliriz bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Kadının Hayatından 24 Saat'de çok etkileyiciydi Şule Hanım, Amok Koşucusu'nu da gelecek alışverişinizde mutlaka edinin, nefis öyküler var :)

      Sil
  3. yalçın tosun'u çok merak ettim.

    YanıtlaSil