25.9.15

Kitap: Günübirlik Hayatlar - Irvin D. Yalom


Öykü okumayı seviyorum, bölüm bölüm olması beni rahatlatıyor ve daha çabuk ilerleyebiliyorum okurken. Irvin D. Yalom'un yeni çıkarttığı Günübirlik Hayatlar kitabı da 10 ayrı gerçek psikoterapi öyküden oluşmakta. 82 yaşında olmasına rağmen hala, San Francisco' daki özel kliniğinde hastalarıyla buluşan Yalom, bizlere bir güzellik yapıp yayınlamış kitabı. Okurken 10 ayrı hayata gidiyoruz, beynimizi meşgul eden olayların ana sebebine gitmeye çalışıyor Yalom. Bunu da yaparken okuyucuyu hiç sıkmadan, boğmadan anlatıyor. Ancak, ben okurken biraz daha ayrıntı istediğimi, kişilere daha fazla bağlanabilmek adına istedim. Görüşmeler sanki bir anda oldu ve bitti gibi geldi. Kişilerle çok fazla bağ kuramadım. Belki daha önce okuduğum Nietzsche Ağladığında ve Divan kitaplarındaki gibi yoğun bir olay örgüsü istedim, bilmiyorum. Bu psikoterapilerde, daha çok ölüm korkusuna kapılan hastaların yaşadıklarına değinmiş Yalom. Zaman zaman samimiyetiyle kendi hayatından, kendi yaşlılığından da örnekler veriyor.
Kitabın ismi ise Marcus Aurelius'un Düşünceler kitabında gelmekte. Son öyküde buna değinilmiş. Güzel bir alıntı, burdan da paylaşmış olayım.

"Hepimizinki günübirlik hayatlar; hatırlayanın, hatırlanandan farkı yok. Hepsi geçici. Hem anılar hem de onların nesnesi. Her şeyi unutmuş olacağın günler kapıda, her şeyin seni unutacağı günler yakın. Bil ki çok geçmeden hiç kimse ve hiçbir yerde olacaksın."

Mutlu Günler*

2 yorum:

  1. Merhaba,
    enteresan kitaba benziyor, tanıttığınız için teşekkürler. Ben bu aralar Hugo'nun "İdam mahkûmunun son günü"nü okuyorum ama "günleri" deseydi daha doğru olurdu. :))

    İstanbul Hanımefendisi'nin etkinliğinden geldim ve sizi takibe aldım. Kendim daha yeni yeni okuduğum kitaplar hakkında düşüncelerimi yazmaya başladım ama bu başlığa daha yoğunlaşacağımı belirteyeyim. Zoraki paylaşım değil gerçek içten gelen yazı olsun istiyorum... Bana da beklerim :)

    www.gamzenindunyasi74.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :)
      Hoşgeldiniz, iyi ki geldiniz.Merakla bekleyeceğim sayfanızda, kitap yorumlarınızı. Ben de bu aralar klasiklerden devam etmek istiyorum okumaya ama, ya sıkılırsam korkusuyla okuyamıyorum. Bahsettiğiniz kitabı okumamıştım, bitirdiğinizde yorumlarınıza göre cesaretlenirim belki okumaya:)

      Sil